top of page

Як підготувати хвойні рослини до зими


Багато хто з нас намагаються облагородити свої ділянки, для чого висаджуються різні рослини, в тому числі і хвойні. Як раз про них, а точніше про підготовку хвойних до зими і розповім в цій статті. За традицією вважається, що хвойні рослини в зимовий час і так себе добре почувають і їх не потрібно ніяким чином готувати до холодів. Так, це справді так, якщо йдеться про лиственницах, ялинах, туях, сосен та інших хвойних, які ростуть в саду далеко не перший рік. Ці рослини витримують навіть російські зими. Але все ж вважається, що і для них і тим більше для молодих саджанців необхідно виконати ряд підготовчих заходів.

Підготовка хвойних рослин до зими

Як би дивно не було, але взимку хвойні рослини гинуть здебільшого від посухи і від сонячних опіків, а не від мінусових температур. Коли навесні тепло наступає швидко або якщо це зимова відлига починається випаровування хвоєю вологи. У той же час, коренева система, перебуваючи в промерзлій землі, не поповнює запас вологи. В результаті рослина починає засихати. Щоб цього не допустити ще восени (жовтень-листопад) потрібно виконати рясний полив хвойних рослин на вашій ділянці. В залежності від розмірів рослини і від погоди витрата води має становити як мінімум два відра на одну рослину. Стосовно молодих рослин – для захисту від сонця використовують укривний матеріал або екран. Варто зауважити, що поліетилен для розглянутих цілей використовувати не можна. Він сприяє розвитку грибних захворювань в період відлиги. Серед хвойних рослин, які погано переносять морози варто виділити тую західну, сосну чорну, ялину сербську, тсугу канадську, сорти ялівців. Ті хвойні, які регулярно стрижуть, гірше переносять зиму на відміну від вільно зростаючих рослин. В регіонах, для яких характерні суворі зими такі рослини потрібно на зиму повністю вкривати. Якщо рослини знаходяться в горщиках чи контейнерах, то їх можна просто перенести у світле приміщення, де буде підтримуватися температура близько +5 °С.

Крім вищесказаного взимку у хвойних рослин можливий розлом гілок. У більшості випадків це відбувається з-за снігу. Для запобігання розломів сніг необхідно своєчасно струшувати. Хвойники, які ростуть вертикально, а відносяться до них тсуга канадська, вертикальні сорти ялівців, а також туя західна пов’язують з допомогою шпагату. Але при цьому занадто щільно гілки пов’язувати не потрібно. Інакше буде відбуватися подпревание внутрішньої частини крони. Що можна ще додати по підготовці хвойних рослин до зими? Якщо на вашій ділянці є молоді рослин, які нещодавно були висаджені, перед початком зими вони можуть бути послаблені грибними захворюваннями, а також різними шкідниками. Щоб цього уникнути, необхідна обробка рослин в кінці літа або восени з допомогою спеціальних засобів. Молоді рослини потрібно періодично оглядати і при необхідності приймати заходи по боротьбі з виникаючими проблемами.

Підживлення хвойних рослин з вмістом азоту припиняють на початку серпня. Таким чином, припиняється приріст молодих пагонів, і вони починають визрівати. Підгодовувати рослини можна фосфорно-калійними добривами. Є ймовірність виникнення такої ситуації, коли гілки хвойників починають жовтіти. В цьому немає нічого страшного, оскільки навесні вони придбають свій звичайний вигляд. Ось така невелика, але сподіваюся корисна стаття про підготовку хвойних до зими.


bottom of page